9.7.2012

Yksityiskohtia

Olen tänä keväänä ja kesänä ottanut paljon kuvia Helsingin keskustan vanhoista taloista ja niiden kanssa touhutessani huomannut kuinka paljon koristeita ja muita hienoja yksityiskohtia vanhojen talojen seinistä ja ovista löytyy. Olen suurentanut yksityiskohtia ja keräsin niitä tähän postaukseen. Ania ja Dahlia ovat sitä mieltä, ettei näitä kuvia voi tarjoilla liikaa, joten täältä pesee ;-D.

Pahoittelen jo etukäteen joidenkin suurennosten huonoa laatua....


Nämä yksityiskohdat löytyivät jo ottamistani kuvista, odottakaahan kun lähden jahtaamaan oikein tarkoituksella näitä.
15 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Varsinkin jugend-talojen kukka- ja kasvikoristelut ovat aivan ihania ja eläimet tietysti ;-D. Mutta myös aivan yksinkertaiset neliöt ja pallurat ovat kauniita ja tuovat vaihtelua seinäpintoihin. Onneksi näitä taloja on yhä olemassa ihailtavaksi.

   Poista
 2. Täysin samaa mieltä kuin arvostamani bloggarit Ania ja Dahlia: kuvia ei voi olla liikaa. Erityisesti sinulla, jolla kuvat ovat kauniita, informatiivisia ja hyvin tarkoitukseen sopivia. Olen myös sinun kanssasi samaa mieltä siitä, että meillä on erittäin, erittäin kaunis pääkaupunki. Rauhallinen kävelyretki Helsingin keskustassa on lomapäivä parhaimmillaan - sen kauemmaksi ei tarvitse lähteä "kalaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Preferita ;-D. Niin, miksipä pihistellä kuvissa kun niitä kuitenkin on otettuna ja tykkään itsekin kovasti siitä, että blogissa on paljon katsottavaa. Ja lomapäivän viettäminen Helsingin keskustassa on tosiaan päivä parhaimmillaan, varsinkin kun pysyy poissa ihan ydinkeskustan ostoshulinoista. Sitten on erikseen ne ostospäivät ;-D.

   Poista
 3. Kiitos Merja näistä kauniista kuvista! Nöyrä saa olla, mutta kaupungilla kävellessä täytyisi nosta nokka ylpeästi pystyyn, ettei niin paljon jäisi huomaamatta. Kauhean kiva kuulla, että on muitakin bongareita kuin minä, en vaan kanna kameraa mukanani.
  Voi shoppaillessakin löytää muutakin kuin mekon: oletko noteerannut esimerkiksi Aleksi 13:n Mikonkadun sisäänkäynnin, upean pienen porttikongin. Katsopa lattian lisäksi kattoon! Myös kaupan vanha porraskäytävä on kaunis, ensi kerralla ei siis rullaportaita! Näitä "aarrekammioita" on varmasti paljon.
  Toinen mielenkiintoinen paikka on vanhat hautausmaat. Meillä (miehellä) on sukuhauta Hietaniemen vanhalla puolella ihan siinä vanhan kappelin takana lähellä Mechkelininkadun pääporttia. Jotkut vanhoista hautapaikoista on pieniä rauta-aidattuja palstoja rautapenkkeineen kaikkineen. Hautausmailla on myös paljon taidetta, patsaita, ja upeita hautakiviä. Aiheesta on julkaistu muistaakseni parikin kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, aina pitäisi muistaa katsoa myös ylöspäin. Aleksi 13:n porttikongi on kyllä tuttu ja joskus olen jopa siellä katsonut ylöspäin ;-D. Ja tulen aika usein alaspäin rappukäytävää pitkin, se on tosi kaunis.

   Yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella olin töissä Lönnrotinkatu 3:ssa, siellä on aivan uskomattoman kaunis rappukäytävä ja työpaikallani talon toisessa kerroksessa on vielä tallella kaksi hyvin koristeellista kaakeliuunia.

   Hietaniemen hautausmaan vanha osa on tosiaan kaunis upeine hautakivineen. Joskus olen siellä kuvannut niitä kivien koristeena olevia pieniä lintuja, kukkia ja muita koristeita. Mieheni vanhemmat on myös haudattu Hietaniemeen, mutta uudelle puolelle lähelle Hietaniemen kappelia.

   Poista
 4. Upeita yksityiskohtia! Wau! Olen intona taidehistoriaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania yksityiskohtia, kuvat vaan eivät ole kovin terävia koska niitä joutui suurentamaan aika kovasti....

   Helsingin yliopisto muuten järjestää ilmaisia taidehistoriallisia kävelykierroksia kampuksilla, täällä lisää tietoa: http://kavelykierrokset.wordpress.com/

   Poista
 5. Upeita yksityiskohtia olet kuvaillut :) - mukavaa kesän jatkoa sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ronja, kiitos ;-D. Näitä tulee varmaankin lisää kunhan ehdin kuvailemaan. Mukavaa kesää.

   Poista
 6. Aivan upeita yksityiskohtia. Näitä kuvia pitää saada lisää! Helsingissä on paljon kaunista jäljellä. Onneksi. Liikaa on myös tuhottu modernin arkkitehtuurin nimissä, kuten Enzo-Gutzeitin paikalla ennen sijainnut Norrménin talo...:( Oletko muuten huomannut että paitsi kauniita kulkisivujen yksityiskohtia, Helsinki on täynnä myös aivan taivaallisia pieniä sisäpihoja... Olin joskus 90-luvun alussa töissä Esplanadilla ja Katajanokan vanhalla Tulli- ja Pakkahuoneella ja työmatkalla aina ihailin ihania porttikonkeja ja sisäpihoja. Ajattelin joskus kuvata niitä ja julkaista niistä kirjan, mutta joku ehti ennen minua...:)) Et muuten ole ainoa joka kuvaa Helsinkiä, toukokuussa teimme retken Senaatintorille katsomaan Kansallisbaletin näytöstä ja samalla reissulla ihmettelimme ex:n kanssa vanhoja taloja ja kuvasimme niitä myös... Nauratti, kun seisoimme Mariankadulla turistien kanssa kuvaamassa ja totesimme ettemme ole koskaan ennen huomanneet näitä taloja ja yksityiskohtia, vaikka molemmat olemme syntyneet ja kasvaneet Helsingissä...:)) Ei kai sitä teininä taidehistoriaan kiinnitä huomiota?

  VastaaPoista
 7. Taitaa olla niin, että jos on syntynyt ja kasvanut Helsingissä on niin tottunut siihen ympäristöön, eikä välttämättä enää huomioi itsestään selviä juttuja. Teininä kiinnosti varmaankin aivan muut jutut ;-D.

  VastaaPoista
 8. Oletko jo kokeillut Napa-galleriasta saatavaa karttaa "Fontti-kävelyyn"? Kävelyllä bongaa monia mielenkiintoisia julkisivuja, suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullutkaan, täytyypä tutustua tarkemmin. Kiitos vinkistä ;-D.

   Poista