20.7.2015

Sadepäivän satoa

Loman aloitus on sujunut sadetta pidellessä, onneksi on ollut mukavaa puuhaa, kuten vanhojen lehtien selailua. Aloitin selailun vanhoista Suuri Käsityölehdistä ja totesin jälleen, että jotkut vaatteet ja tyylit kestävät aikaa paremmin kuin toiset ;-D.

Aion taas ilahduttaa tai ikävystyttää teitä katsauksella vaatteiden lähistoriaan, joka tässä tapauksessa tarkoittaa aikaa kultaiselta kahdeksankymmentäluvulta vanhan vuosituhannen loppuun.

Ensimmäisenä katsaukseen pääsee mukaan Stockmannin lankamainos, muistatteko vielä Stockan lankaosaston? Siellä oli aivan ihana lankavalikoima, ainakin sen ajan mittapuulla. Tämä kuva pääsi mukaan ihan kokonaistyylillä, onhan tuo neulepusero ihan houkutteleva ja edelleen tyylikäs venepäänteineen, mutta eniten minua tässä kuvassa puhutteli mallin hiustyyli. Se vaan on niin täydellinen! Suuri Käsityökerho 9/1988.


Punaista ja tummaa beigeä, väriyhdistelmä josta tykkään, mutta jota en itselleni osaa kuvitella. Eikös tämä yhdistelmä toimisi erittäin hyvin juuri nyt, kesäasuna. Kellohameeseen löytyy kaavakin, mutta puseroon ja jakkuun ei. Kuva pääsi siis pääsi mukaan värien ja muotojen yhdistelmän vuoksi! Suuri Käsityökerho 1/1989.


Varmaan arvaattekin mikä tässä kuvassa viehättää ;-D. Tietenkin tuo paidan epäsymmetrisyys, housuista ja jakusta ei tämän kuvan perusteella osaa sanoa sitä eikä tätä, mutta tuo paita! Suuri Käsityölehti 3/1994.


Varsinainen kuuman kesän mekko! Tässä asussa viehättää kaikki, malli, väri, koru ja jopa tuo baskeri. Tosin mekko voisi olla vähemmän läpinäkyvä ja halkio hillitympi ;-D. Yritin kovasti tihrustaa tuota korun kiinnitystä, koska se näyttäisi olevan vain ripustettu niskan taakse, ja en kyllä edelleenkään näe siinä mitään kiinnitystä. Suuri Käsityölehti 3/1994.


Kuusikymmentäluvun mittasuhteet ovat kovasti mieleeni, tuossa sivutekstissä sanotaan "Pullohartiat, vajaamittaiset hihat ja slacks-housut. Slacksit ovat ajalta ennen farkkuja!". Pullohartiat tai ei, mittasuhteet viehättävät, väri ei niinkään ;-D. Suuri Käsityölehti 3/1996, teksti Tina Tötterman.
 

Slacks-housut on minulle aivan uusi termi, johon en löytänyt suomenkielistä selitystä, mutta tämä englanninkielinen selvennys löytyi netin syövereistä: "Slacks implies pants of certain materials which are not part of a suit (jeans are not slacks, and you would not refer to the pair of trousers that came with a suit as "slacks".) It is also more common to use "slacks" to refer to pants worn by women, while men would wear "trousers". Meanwhile, "pants" could refer to slacks, or trousers, or jeans, or just about any form of two-legged outer garment for the lower body."

Tämän kuvan asun ottaisin koska tahansa käyttööni, se on aivan herkullinen, värejä myöten! Tykkään erityisesti tuosta puseron kaula-aukosta ja kietaisuhameesta, jonka liepeet eivät mene aivan päällekkäin. Kuvateksti kertoo seuraavaa: "Epäsymmetriset "vinksahtaneet" vaatteet ovat tehneet tuloaan muutaman sesongin. Pelkistetystä tyylistään tunnettu saksalainen Jil Sander on tämän pusero-hame yhdistelmän takana". Suuri Käsityölehti 9/1997, teksti Tina Tötterman.


Tämän kuvan kohdalla vähän mietin kelpuuttaisinko tätä ollenkaan, mutta tuo siluetti yhdistettynä tuohon kerman väriin on kuitenkin niin houkuttelevä yhdistelmä, että mukaan vaan. Porkkanamalliset housut ovat tänä kesänä vetäneet puoleensa ja olen aina ollut vähän heikkona tuollaiseen "kokopukuun", minusta ne vain ovat niin kertakaikkiaan hienoja ;-D. Takkiin, puseroon ja housuihin on kaavat, Suuri Käsityölehti 6/1997.


Ja vielä nämä klassiset kesämekot, upea siniharmaa ja aina varma valkoinen. Niin sippeliä ja niin eleganttia, näihin ei ole mitään lisättävää eikä mitään pois otettavaa. Täydellisiä! Suuri Käsityölehti 7/1999.


Lehtien selailua varmaankin vielä riittää, säätiedotus lupaa aina vaan sateisia päiviä. En uskalla luvata että pystyn hillitsemään itseni jatkossa, joten voi olla että katsaus vaatteiden lähihistoriaan jatkuu....


10 kommenttia:

 1. Oi joi - olipas muistorikas pläjäys;)
  Jil Sanderin asun ja viimeisen kuvat mekot ottaisin heti vaatikaappiini;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovatkin ihan klassikoita, juuri niitä vaatteita jotka kestävät aikaa! Taas täytyy todeta, että muotivaatteet, juuri ne joista heti näkee vuosikerran, eivät ole niitä vaatteita joita kannattaa hankkia. Klassikkovaate, vaikka se ostaessa maksaisikin enemmän, tulee ajan mittaan halvaksi. Eli jos jonkun näistä vaatteista olisi hankkinut kalliilla 1999, tässä vaiheessa se olisi jo maksanut itsensä moneen kertaan ;-D. Ja mikä ilo niitä olisi ollut käyttää kaikki nämä vuodet....

   Poista
 2. Oi miten ihania kuvia! Ihana että noita on jäljellä vielä noita vanhoja lehtiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, tosin kotoa olen kaikki vanhat lehdet hävittänyt, mutta täällä vapaa-ajankodissa niitä vielä riittää. Niitä on ihan tarkoituksella säästetty mukavaksi ajankuluksi sateisille kesäpäiville ;-D.

   Poista
 3. Tätä oli kiva lukea ! Olen kaiholla muistellut muutamia vanhoja jo pois heitettyjä vaatteitani tuolta ajalta, olisivat edelleen muodikkaita. Vaikka kannatan laatuun satsaamista, täytyy todeta, että eivät nekään ole ikuisia, ainakaan jos niitä oikeasti käyttää paljon. Olen vuosien vartella joutunut luopumaan monesta kivasta laadukkaasta vaatteesta, koska ovat yksinkertaisesti loppuunkuluneet. No, onhan niistä kyllä ollut iloa pitkäksi aikaa, joten jatkossakin satsaan niihin, mutta aina klassisissa malleissa, joihin en kyllästy.
  Törmäsin pari vuotta sitten tuohon Slacks- sanaan, ostaessani Acnen villakangashousuja. Kapeat ja vähän vakaamittaiset. Housut ovat kuin puvunhousut, mutta takkia ei niihin ollut saatavilla. Olisko irtohousut sitten se suomennos ? : D

  Mukavaa loman jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että eihän mikään vaate kestä ikuisesti, ei edes se laadukas ;-D. Tosin kyllä jotkut vanhemmat H&M:n pellavahousut ja puuvillaneuleet ovat ihan yllättävän hyvin kestäneet käyttöä, nämä nykyään myynnissä olevat eivät taida olla yhtä hyvistä materiaaleista. Joo, tuon englanninkielisen selityksenkin perusteella irtohousut on se oikea suomennos slacksille ;-D. Mukavaa kesää myös sinulle!

   Poista
 4. Hyvää lomaa!
  Muistan tuon ajan. Nostalgista.
  Nautihan lomasta, täällähän ei ulkona tarvi yksin olla. Näinkin aamusella sinut sisaresi kanssa.
  -lapinleidi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei lapinleidi ;-D. Ja kiitos, onneksi loma on aina loma, oli sää tai sääskitilanne mikä tahansa! Ja olisit tullut moikkaamaan meitä, olisi ollut mukava tavata ihan ilmielävä blogin lukija ;-D.

   Poista
 5. Kiva katsaus ja loma on lomaa, vaikka sataisi, eikös :)? Ihana lueskella vaikka vanhoja lehtiä.
  Ihanan ajattomia vaatteita, tuolla kadulla menisi aivan hyvin nytkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pääasia on että on lomalla ;-D. Noita vanhoja lehtiä selatessa huomaa selvästi, miten yksinkertainen tyyli kestää aikaa, siinä ei näy vuosi eikä edes vuosikymmenkään! .

   Poista