28.5.2017

Rakastunut pellavaan

Lapsuudessani en tuntenut muuta pellavaa kuin ne harvaankudotut karkeat pellavapyyhkeet, mutta ensimmäinen Interrailmatkani Italiaan vuonna 1975 herätti sammumattoman rakkauden pellavaan. Muistoissani italiattaret kävelevät korot kopisten piazzalla tyylikkäissä, hyvinleikatuissa pellavaisissa mekoissaan ja hameissaan. Olin ihastuksesta aivan sanaton, niin kauniilta vähän ryppyinen pellavakangas näytti.


Ensimmäinen pellavavaatteeni taisi olla vuonna 1980 Padovasta ostetut housut, mallia ukkohousut, joita käytin monta kesää kunnes ne hankautuivat reisistä puhki. Housut olivat sellaiset pellavanväriset, joka vähän vivahti khakinvihreään, ja rypistyivät kovasti.

Olin silloin töissä kangastukkuliikkeessä laskuttajana ja nuo ryppyiset pellavahousut olivat varsinainen "punainen vaate" johtajalle, joka inhosi ryppyistä pellavaa yli kaiken ;-D. Joskus 80-luvun alkuvuosina käytin niitä housuja kirkkaanpunaisen t-paidan kanssa, helma housujen sisällä ja taisi minulla olla punaiset balleriinatkin. Punaisen ja khakin yhdistelmä oli herkullinen, olen siis  käyttänyt värejäkin!

Joskus 80-luvun alkupuolella pellavavaatteita alkoi olla myynnissä Suomessakin, mutta kalliita ne olivat. Irja Leimun Carlina-merkillä suunnittelemat pellavavaattet olivat mieleeni joskus 80-luvun alkupuolella, minulla oli jopa Carlinan valkoinen pellavainen housuhame. Se oli kallis ostos, mutta olisikohan ollut alennuksessa kun raaskin ostaa ja vielä valkoisen.

Asuimme silloin Runeberginkatu 8:ssa ja samassa talossa oli pieni vaatekauppa, josta housuhameen ostin. Kaupan nimeä en enää muista, mutta sen näyteikkuna oli tosi houkutteleva. Mieleeni on jäänyt ainakin safarityylinen farkkutakki, jota en ostanut ja jota kaduin kovasti myöhemmin.....

Vielä tänäkin päivänä sanasta kesävaate tulee ensimmäiseksi mieleen pellava. Minulla on myös taipumus saada vaatteita koskevia pakkomielteitä, viime kesän ja todennäköisesti myös tämän kesän pakkomielle on t-paita pellavatrikoota.

Tiedän kyllä, että niitä on myynnissä kaikissa vaateketjuissakin, mutta kun tahtoisin mustan pitkähihaisen, joka on sopivan väljä eikä ole kauhean läpinäkyvä ja jossa on pienehkö kaula-aukko. Näillä kriteereillä sopivan löytäminen meneekin aika vaikeaksi. Näkemäni paidat ovat olleet aika ohuita ja kaula-aukko on ollut ihan valtava, ylettyy meikäläisellä jopa rintojen alle!!!

Pari hutiostosta on jo tehty, mutta toisaalta minulla on jo pari vuotta sitten UFF:sta löytynyt Marimekon iso holkkihihainen pellavatrikoinen paita pahimpaan tuskaan ;-D. Pakkomielteeni ajamana olen toki etsinyt netistäkin pellavatrikookangasta, mutta Jenkeistä tilaaminen ei oikein houkuttele eikä lähempääkään löytynyt!

Minulla olisi myös tarvetta pellavahousuille, mutta jo parina kesänä housuja etsittyäni olen huomannut ettei niitä kovin paljon ole tarjolla. Haluaisin nimenomaan 100 % pellavaa olevat housut, en mitään sekoitetta. Täytynee vain jatkaa etsintöjä.

Pinterestiin olen alkanut keräillä pellavavatteiden kuvia ihan omaan tauluunsa

4 kommenttia:

 1. Minulla on Isabel Marant Etoilen musta, pitkähihainen, pellavainen t-paita. Huippulaatu ja malli juuri sopiva. Vuosia pysynyt kuosissa. Beam Helsingissä on ainakin myynyt näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyypä käydä katsomassa löytyisikö sieltä. Olen nykyään aika laiska koluamaan kivijalkakauppoja, mutta jos on joku vinkki mistä aloittaa, on paljon helpompaa lähteä etsikemään.

   Poista
 2. Ihastuttava tarina pellavasta! Minä niin pidän postauksistasi oli aihe mikä tahansa: ) -Anu

  VastaaPoista