8.9.2013

Harmaan hurmaa

Osuipa kaapista käteen ohut vaalea takki, jota en ole tullut käyttäneeksi muutamaan vuoteen. Silloin kun sitä käytin, se oli ihan selkeästi kevättakki. Käytin kyllä sitä syksylläkin, mutta vaalea väri tuntui syksyisin vähän hassulta. Ja olihan takki vähän nuhraantunutkin, pesuista huolimatta.

Nyt kun olen hurahtanut harmaaseen, mieleeni tuli ajatus harmaasta takista ;-D. Ja kuinkas sattuikaan, kätköistäni löytyi harmaata pesukoneväriä. Takin materiaali oli kyllä vain 48 % puuvillaa, loput polyamidia yms., mutta en antanut sen kuitenkaan häiritä, vaan pistin takin pyykkikoneeseen väripesuun!


Mielestäni tämän huimapäisen ajatuksen toteutus onnistui yli odotusten, minulla on nyt kauniin harmaa kevyt syystakki. Jopa tikkaukset, joihin väri ei oikein tarttunut, näyttävät ihan hyviltä harmaassa. Kylläpä tunnen itseni tosi käteväksi emännäksi ;-D.18 kommenttia:

 1. Onnittelut uuden harmaan takin omistajalle! Tuo vaatteiden värjäys on itseltäni unohtunut ihan täysin - ja kätköissä on valmiiksi ainakin mustaa väriä;) - taitavat muutamat vaatekappaleet saada väripesun! Kiitos vinkistä ja ihanan aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja ole hyvä vaan ;-D. Mustaa pesukoneväriä minulla on aina varalla, kulahtaneita mustia vaatteita täytyy väliin freesata!

  Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
 3. Onnistunut kokeilu ja hyvä harmaan sävy.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Niin on, joskus olen jopa poistanut värinpoistoaineella vanhan värin ja sitten värjännyt uudelleen. Ainoa huono puoli värjäyksessä on vaatteiden päällitikkaukset, ompelulangat kun ovat keinokuitua ja eivät värjäänny!

   Poista
 5. Olipas ihan uusi juttu nuo väritabletit ja se, että koneessakin voi värjätä. Kloriitilla joskus ennen vanhaan valkaistiin. Tämä pitää pitää mielessä, kivan takin sait :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pienet värinapit ovat käsinvärjäykseen ja isommissa paketeissa ovat pesukoneeseen tarkoitetut värit. Lisäksi on vielä olemassa värinpoitoainetta, jolla voi vanhan värin poistaa ennen uudelleenvärjäystä. Ja luonnonkuidut värjäytyvät parhaiten, tekokuidut huonommin tai ei ollenkaan.

   Haalistuneet mustat luonnonkuituvaatteet uudistuvat kuin uusiksi mustalla väripesulla ;-D.

   Poista
 6. Konevärjäyksestä mitään tietämätön kysyy varmaan tyhmiä, mutta kysyy kuitenkin: Väri ja värjättävä koneeseen ja that´s it? Miten sitten kone sen jälkeen, eli uskallanko laittaa seuraavan koneellisen huoletta eli huuhtoutuuko väri pois niillä huuhteluilla ? :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein noin yksinkertaista ;-D.

   Pesukoneen pohjalle kaadetaan värijauhe, sen päälle 500 gr ihan tavallista ruokasuolaa ja värjättävä vaate. Pyöritetään 40 asteen ohjelma (ei pesuainetta), sen jälkeen vaate pestään pesuaineen kanssa 40 asteen ohjelmalla. Sitten vaate kuivumaan ja pyykkikone puhdistetaan pyörittämällä vielä kerran tyhjänä 40 asteen ohjelma pesuaineen kanssa. Itse varmistelen vielä sen verran, että ensimmäiset oikeat pyykit värjäyksen jälkeen ovat mustia tai muuten tummia vaatteita.....

   Paketissa on kyllä tarkat ohjeet. Hintaa tuolla pesukonevärillä on noin 9 euroa.

   Poista
 7. Hyvin on värjäys onnistunut , onnea uuden takin omistajalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ;-D. Tällä kertaa meni ihan nappiin...

   Poista
 8. No mutta tulipas siitä kaunis! Onnea uuden takin omistajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ;-D. Ja eikös vaan siitä tullutkin hieno, sehän on melkein kuin uusi takki!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos ;-D. Olen kyllä aika tyytyväinen lopputulokseen!

   Poista
 10. Napit olivatkin valmiiksi oikean väriset :) Hieno lopputulos. Mulla olisi muutama vaalea pellavamekko, jotka haluaisin mustiksi... Innostuikohan nyt tästä? Joo-o!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei tarvinnut ruveta nappeja vaihtamaan ;-D.

   Ennenkuin innostut oikein kovasti, vielä varoituksen sana niistä päällitikkauksista, jos on ommeltu tekokuitulangalla (todennäköisesti on) niin lanka ei värjäydy.

   Terveisin yksi, joka kirpputorilta ostettuun ja mustaksi värjäämäänsä pellavavaatteeseen ompeli uudet päällitikkaukset ;-D.

   Poista