5.1.2014

Projekti 2014

Minusta on pidemmän aikaa tuntunut, että kodin suuri tavaramäärä syö energiavarastoni aivan tyhjiksi! Tavaraa on vuosien mittaan kertynyt milloin mistäkin ja kaikelle tavaralle ei ole edes paikkaa, jonne sen voisi laittaa. Mutu-tuntumalla sanoisin, että suurin osa tavarasta on tarpeetonta ja niitä ei ole edes käytetty vuosiin!

Eilen päädyin muutaman mutkan kautta 365morelife-blogiin ja siellä erityisesti kolahti Projekti 333. Vaatteiden karsiminen ja vaatekomeron sisällön järkeistäminen ovat jollakin tasolla olleet mielessäni kovin ajakohtaisia jo jonkin aikaa. Ja tietysti ostokäyttäytymisen muuttaminen ;-D.

Tänään jo aloittelin vaatevarastoni kartoitusta eli otin kynän ja paperia ja aloit kirjata ylös vaatteitani ja asusteitani. Haluan tehdä ensimmäiseksi tämän inventaarion, koska luulen että sen järkyttämänä tarpeeton ostaminenkin loppuu!

Projektin 2014 on siis tarkoitus poistaa kodista turhat tavarat, niin vaatteet kuin muukin turha! Vaikkapa vain tavara päivässä! Ja tietysti jokaista uutta tavaraa kohti lähtee ainakin yksi vanha! Lopullinen tavoite on koti, jossa on vain tarpeellisia, käytössä olevia tavaroita ja mielelle rauha!

22 kommenttia:

 1. Mahtavaa! On se vaan jännä, miten samoja latuja (kuvainnollisesti;) mietteet kulkee. Siinä kirjassa jota tänä viikonloppuna olen lukenut (= Hyvän mielen vaatekaappi) justiinsa oli kuvattu tuo Projekti 333. Mäkin ajattelin heti, että onpa hyvä juttu! Ideaa voi jatkaa vielä 30 x 30 -tyyliin, jolloin jokaiselle kolmellekymmennelle vaatteelle suunnitellaan valmiiksi kolmekymmentä yhdistelmää. Loppuupahan aamukiireet!

  Sinun "Projekti 2014" kuulostaa kaiken kaikkiaan loistavalta - tavara päivässä pois, samoin yksi jokaista uutta kohti. Oon messissä täysillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosta sinun postauksestahan tämä lähti liikkeelle, vaikka olenkin jo varmaan pari vuotta tehnyt voimattomia karsimisyrityksiä. Jotenkin en ole oikein keksinyt, miten tuota tyhjennysprojektia toteuttaisin. Nyt sitten postauksesi linkin kautta päädyin lueskelemaan Rinna Saramäen blogia ja törmäsin eka kertaa tuohon Project 333:n. Ja Rinnan blogista taas päädyin 365morelife-blogiin, jossa sitten vietinkin hyvän tovin ja valaistuin ;-D. Kiitokset sinulle alkusysäyksestä.

   Voi olla ettei yksi vuosi riitä tavoitteeseen pääsemiseen, mutta jatkan niin monta vuotta kuin on tarvis!

   Poista
 2. Hyvä päätös, aloin saman projektin viime vuonna ja lahjoitin valtavasti tavaraa yksinhuoltajaystäväni kirppikselle. Saan niistä pienen osan ja hän pitää loput, molemminpuolinen hyöty :). Astiat karsin ensin, nyt kaappeihin mahtuu sopivasti tavaraa ja kaikelle on paikkansa. Seuraavaksi karsin vaatteet ja muut tavarat. Projekti etenee pikkuhiljaa aina, kun tapaamme, niin muutama kassi lähtee hänen mukaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että sinulla on projekti jo hyvällä mallilla. Antaa toivoa omastakin onnistumisesta ;-D.

   Poista
 3. Se on kumma, kun samoja asioita täälläkin on mietitty. Ennen joulua karsin jo jotain. Jossain vaiheessa pitäisi käydä läpi vaatteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tavaroiden karsiminen tuntuu olevan nyt aika monella mielessä ;-D. Taidamme olla kuluttamisen suhteen jo tien päässä, ei enää lisää tavaraa ja vanhastakin haluaa päästä eroon. Toivottavasti vuoden kuluttua tilanne on huomattavasti parempi ja koti tyhjempi.

   Poista
 4. Täällä ollaan samanlaisen suunnitelman kimpussa oltu jo yli vuosi - siitähän koko bloginikin sai alkunsa. Mutta ihan noin järjestelmällisesti en ole projektia toteuttanut, joten nyt on taas ryhdistäytymisen paikka. Täytyy käydä tutustumassa oikein kunnolla noihin sivustoihin. Onnea yritykseen meille kaikille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin jo pitkällä ;-D. Eikä sitä kotona olevaa tavaramäärää ole varmaankaan hetkessä kerätty, joten kyllähän siitä eroon pääseminen aikansa ottaa. Eikä projektista mitään stressiä oteta, nyt kun on alkuun päästy, edetään ihan rauhallisesti hyvässä järjestyksessä. Kyllä me kaikki tässä onnistumme ;-D.

   Poista
 5. Muuttaessani viimein yhteen aviomieheni kanssa viime keväänä ja myydessäni toisen asuntomme oli pakko luopua tavaroista. Sisäinen hamsterini panee kovasti vastaan ja toisinaan ostomania iskee päälle, joten ainaista 'kamppailua'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuttaminen onkin aika luonteva tapa päästä eroon turhasta tavarasta, me olemme asuneet tässä kodissa jo reilut 26 vuotta ja tavarat ovat saanet ihan rauhassa lisääntyä ;-D. Ja juuri noin on minullakin, ostaminen joskus ikäänkuin jää päälle! Joskus yllätyn löytäessäni jotakin, jota en edes muista ostaneeni ;-D.

   Poista
 6. Minä olen jo jonkin aikaa toteuttanut tavaramäärän vähentämistä aloittaen lasten tavaroista. Miten sitä romua (todellakin, sellaista se) voi kertyä niin paljon! Pelkkiä vanhoja vhs-lastenvideoita hävitin 15 isoa muovikassillista! Ehkäpä tämä on minulle pehmeä lasku omien tavaroiden karsimiseen, lapset ovat huomattavasti vähemmän kiintyneinä tavaraan eikä heille ole vielä kehittynyt "tätä voi vielä johonkin käyttää" -ajattelutapaa. Tsemppiä projektiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PauMau ;-D. Videokasetteja heitin roskiin kaksi kassillista juuri joulua ja vanhoja sisustuslehtiä, joita olin jemmaillut toistakymmentä vuotta. Uskomattoman helpottavaa! Etenen tässä rauhallisesti mutta päättäväisesti!

   Poista
 7. Upeaa! En siis ole ainut, joka on inspiroitunut tuosta blogista ja hiljalleen koettanut kaikesta mahdollisesti turhasta luopua. Vaatteiden kanssa mennään tiistaina kirpparille, jos eivät mene kaupaksi niin kippaan loput sitten kierrätykseen.

  Täälläkin siis sama menossa, paljon onnea sinne toivottaen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo blogi on jotenkin niin rohkaiseva ja antaa sellaisia vinkkejä, että tuntuu kuin olisi jo onnistunut itsekin ;-D. Ja sinähän olit paljon ennen joulua aloittelemassa omaa projektiasi ja nyt jo näköjään hyvässä vauhdissa. Olen aivan varma, että onnistumme ja koti myös jatkossa pysyy vapaana turhasta tavarasta!

   Poista
 8. Hei Merja, on mielenkiintoista huomata, miten monet ovat aloittaneet tavaroiden karsinnan tai ainakin vakavasti harkitsevat sellaista.

  Meillä kaikilla on aivan liikaa tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavaraa on kertakaikkiaan aivan liikaa, olen useammankin kerran miettinyt ja ihmetellyt mistä tuo kaikki tavara on oikein tullut. Kaikkea ei sentään ole ihan itse ostettu, perintöinä on tullut kaikenlaista ja niistä tavaroista on kyllä haastavinta päästää irti. Niihin liittyy niin paljon muistoja ja tunteita.....

   Poista
 9. Heipsis Merja !
  Minä olen joutunut "tyhjentämään" kolme kotia kuoleman takia. Homma oli todella raskasta niin henkisesti kuin muutenki.Siitä alkoi minun omien tavaroitteni tarkastelu ja turhasta luopuminen. Aina välillä jään miettimään miltä toisista tuntuis selvitellä minun jäämistöäni ... ja sit taas lähtee tavaroita kiertoon :)
  On mukavaa huomata et moni muukin alkaa availla silmiään huomaamaan miten paljon kodeissamme on ihan turhaa roinaa.
  Iloa ja helpotusta sinulle Merja projektiisi ! t. marjatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta ;-D. Meidän ikäpolvella varmasti juuri tuo omien vanhempien jäämistön selvittely on viimeistään herättänyt tajuamaan tavaran keräämisen turhuuden, he kun olivat juuri sitä sukupolvea joka säästi kaiken. Onneksi olen nyt valaistunut tässä asiassa ja tyhjennän itse kaiken turhan. Olen aivan varma, että tämä vaikuttaa positiivisesti myös henkiseen hyvinvointiin.

   Poista
 10. Onnea projektiisi, mukava kuulla omien mietintöjen auttavan. Huomenna on ihana melontapäivä tiedossa.
  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Heidi ja kiitos erittäin inspiroivasta blogistasi ;-D. Luettuani blogiasi ajatukseni kirkastuivat ja aloin uskoa, että kodin tyhjennysprojekti tosiaan onnistuu. Tulen varmaankin jatkossakin norkoilemaan blogissasi hakemassa uskovahvistusta!

   Hauskaa melontapäivää!

   Poista
 11. Hei
  Löysin blogisi eilen illalla. Surffailin juuri tätä tavaran vähentämisasiaa ja jonkun mutkan kautta päädyin tänne. Eilen lueskelin pintapuolisesti ja nyt tänä aamuna olen selannut tekstejäsi taaksepäin heinäkuuhun asti. Jatkan jossain vaiheessa...

  Sinulla on todella kiva ja inspiroiva blogi! Olet tyylikäs aikuinen nainen, teksti on sujuvaa ja kuvat hyviä. Ja nuo tyylilinkkisi ovat kuin suoraan minulle suunnattuja.
  Olen monta kertaa itse ajatellut aloittaa bloggaamisen, kun meidän ikäluokastamme ei oikein tahdo kiinnostavia blogeja löytyä, siis sellaisia joissa aiheet (pukeutuminen, matkailu, kulttuuri) kiinnostaisivat, tyyli kolahtaisi ja tasokin olisi hyvä. Mutta tässähän se nyt on, olen oikein innostunut!


  Tällaiseen ongelmaan blogissasi törmäsi: Olen nyt pöytäkoneella ja kaikki toimii hyvin. Mutta eilen illalla, kun selailin tätä tabletilla, niin kun avasi kommentit, näyttö alkoi kummasti vilkkumaan, siis tekstit ja kuvat himmenivät, voimistuivat, himmenivät, voimistuivat. Sama ongelma toistuu joka kerta, kun avaa kommentit.
  Mistäköhän johtuu, olisikohan tälle tehtävissä jotain?

  Tabletilla kun on niin kätevä blogeja seurata esim. työmatkoilla.

  VastaaPoista
 12. Hei Marjukka ja kiitos kauniista sanoistasi ;-D. Tosi mukavaa, että löysit tänne ja vielä pidit näkemästäsi. Ei näitä 50 plus blogeja taida kovin monta olla ja jos vielä löytää sellaisen, jonka tyyli tuntuu omalta, taitaa se olla kuin pieni lottovoitto.

  Tuohon vilkkumisongelmaan en nyt osaa sanoa mitään, kokeilin katsoa omalla iPodillani blogia ja se näytti toimivan ihan hyvin. Luetko muuten blogia mobiiliversiona? Olen aika tumpelo näiden asioiden kanssa, mutta katsotaan voinko tehdä asialle jotakin!

  VastaaPoista