28.2.2020

Pukeutumisneuvoja lehdessä

Sattuneesta syystä olen viime aikoina ollut kovasti tekemisissä vanhojen kirjojen ja lehtien kanssa. Olen löytänyt monta jo unohtunutta asiaa ja myös sellaisia, jotka ovat olleet jo ennen minun aikaani ja siksi jääneet minulle oudoiksi jutuiksi. Toivottavasti ette ole jo kyllästyneet näihin vanhoihin juttuihin ja jos olette, skipatkaa tämä ;-D.


Nuorempi polvi ei varmaankaan ole moisesta kuullutkaan, mutta menneinä vuosikymmeninä naistenlehdissä annettiin aika tarkkojakin pukeutumisneuvoja kysyjille. Systeemi toimi samoin kuin "Leelian lepotuoli" eli pukeutumisneuvoja tarvitseva lähestyi lehden pukeutumisneuvojaa kysymyksellään kirjeitse. Minulla on lähteenä Mona Lisa-lehden maaliskuun 1961 numero. Kannessa iki-ihana Marita Lindahl, kansi olikin lehden ainoa värikuva!


 Nimimerkki "23-vuotias" saa siis tosi tarkat ohjeet Italian matkapuvustoonsa. Kuinka helppoa, ei tarvitse muuta kuin kääntyä ompelijan puoleen näiden ohjeiden kanssa ja matkapuvusto valmistuu omien mittojen mukaan. Näin kuvittelisin, että siihen aikaan tehtiin, ei siis epätoivoista säntäilyä kaupoissa, joista ei löydy sopivia vaatteita!

 * luonnonvärinen suora takki villapellavaa, kiinankaulus ja puolipitkät kimonohihat
 * siniharmaa kesäkävelypuku kevyttä villaa, kaulukseton ja napitus toispuoleinen (kuva 4)
 * puolipitkät valkoiset käsineet
 * helmenharmaa silkkipusero valkoisilla pilkuilla, solmittava kaulus (kuva 3)
 * puuvillainen paitapuseropuku
 * puuvillainen hellepuku
 * vaalenvihertävä avoselkäinen kotelopuku sifongista tai organdista illaksi
 * asuihin sopivia kenkiä ja laukkuja Nimimerkit "Sini" ja "Kylli" puolestaan suuntaavat Keski-Eurooppaan ja heitä suositellaan tutustumaan "23-vuotiaan" matkapuvustoon pienin muutoksin. Sinille ehdotetaan jakkupukua nro 5 tummansinisestä villakankaasta ja Kyllille samantyyppistä jakkupukua laskoshameella vanhan rosan värisestä teryleenistä. Tosin todetaan, että molemmille olisi asuista eniten hyötyä, jos alla olisi puseron sijasta pikkupuku. Ja nykyaikaisilla koruilla asustamista suositellaan ;-D.

Aivan ihanaa paneutumista sekä kysyjiltä että vastaajalta. Vastaaja on tosiaan miettinyt kysyjien matkapuvustoa monelta kantilta. Suosituksia tuli sekä malleista että väreistä kangasvalintoihin ja asusteisiin saakka. Ja huomasittehan ettei jutussa puhuttu mekoista vaan puvuista.

Seuraavaksi toki yritän palata tälle vuosituhannelle, mutta näiden ohjeitten jälkeen tunnen kyllä itseni aivan nukkavieruksi ryysyläiseksi epämääräisen vaatevarastoni kanssa. Tarvitsisin ehdottomasti Marjatta Soraksen neuvoja!

p.s. Tajusin juuri, että blogi täytti vuosia. Ensimmäinen postaus oli 20.2.2012 eli kahdeksan vuotta on jo touhuttu buduaarissa ;-D.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti