1.5.2014

Liian halpoja vaatteita?

Ovatko vaatteet jo liian halpoja? Mielestäni ovat! Voisiko asialle tehdä jotakin? Eipä kai, sitähän meille juuri halutaan tarjota, halpaa kertakäyttötavaraa. Kertakäyttötavaraa, jota tuotetaan ja kuskataan meille toiselta puolelta maailmaa. Kertakäyttötavaraa, jota kukaan ei arvosta, jota vain ostetaan hetken mielijohteesta, ajankuluksi ja käytetään hetken verran ennenkuin hylätään.

Sen verran voin ainakin vaikuttaa, etten itse osta enää halpaketjuista enkä myöskään nettikaupoista. Haluan, että voin mennä kaupungille kiertelemään pikkukauppoja. Haluan sovittaa vaatteita rauhassa ja sitten vasta tehdä ostopäätokseni. Haluan ostaa vaatteita, jotka on suunniteltu naisille eikä teinitytöille. Haluan, että ostamani vaatteet on tehty kunnollisista materiaaleista, joka minulle tarkoittaa luonnonkuituja. Haluan, että ostamieni vaatteiden ompelijat saavat oikeata palkkaa työstään ja voivat työskennellä turvallisissa olosuhteissa.

Onhan aina mahdollisuus myös teettää vaatteensa, Suomesta löytyy kyllä ompelijoita, ammattilaisia, jotka tekevät asiakkaan toiveiden mukaisia vaatteita laadukkaista kankaista. Halpaahan teettäminen ei ole, mutta enpä usko että se on sen kallimpaa kuin merkkivaatteiden ostaminen. Teettämällä vaatteensa saa itselleen sopivan, toimivan vaatekaapin sisällön ja työllistää käsityöammattilaisia. Ja kun vaatekaapissa on vain toisiinsa sopivia vaatteita, vaatekappaleita ei tarvitse kovin monta. Ei ollenkaan huono vaihtoehto!

Minua viehättää myös ajatus ostaa vaatteet käytettyjen vaatteiden kaupoista ja kirpputoreilta, niistä voi löytää todellisia laatuvaatteita. Enkä nyt tarkoita UFFia enkä Fidaa, joissa lähinnä pyörii halpavaateketjujen loppuun käytettyjä riepuja, laatuunsa nähden kovalla hinnalla. Kovalla hinnalla siihenkin nähden, että myytävät vaatteet on saatu lahjoituksina! Hyviä esimerkkejä second hand-vaatteiden käyttäjistä ovat Tyylitellen-blogin Anna ja Eilistä paistoa-blogin Johanna. Kun on oma tyyli, ei tarvitse "muotivaatteita". 

Tämä nyt on tälläinen aikuisen naisen turhautunut purkaus kaikkien viime aikojen huonojen uutisten jälkeen, mutta huonosti vaateasiat ovat armon vuonna 2014!

Lisäys tekstiin: Tuohtumuksessani unohdin laittaa mukaan myös linkit Hyvän mielen vaatekaappi-kirjan kirjoittajan Rinna Saramäen blogiin, jossa hän mm. teettää ompelijalla kävelypuvun sekä 365morelife-blogin mielenkiintoiseen Projekti 333:n. 

18 kommenttia:

  1. Asiaa!

    Niin samaa mieltä kanssasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta Marjukka, juuri näin ;-D. Nyt jo vähän naurattaa tuo purkaus, mutta tuossa tuli juuri ne ajatukset, jotka ovat viime aikoina mielessä pyörineet. Ja paatoksella!

      Poista
  2. Merja, samoilla linjoilla minäkin olen, vaikka tienaan elantoni MUOTItoimittajana. Kertakäyttömuoti ja -vaatteet kyllästyttävät. Enkä ole koskaan ostanut vaatteita tai kenkiä netistä. Kun ostan vaatteita, kääntelen vaatetta, tutkin materiaalitiedot, saumat sisäpuolelta jne. Sitä paitsi haluan kannattaa suomalaista yrittäjyyttä, en jotain kasvotonta nettikauppaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kaisa, sitä muotiakin on monenlaista ja sinä kuitenkin muotitoimittajana kirjoitat siitä kestävämmästä muodista!

      Tämä purkaus lähti siitä, että mielestäni alle 10 € maksava t-paita on liian halpa, ottaen huomioon suunnittelun, materiaalin, valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin ja mitä kaikkia kuluja matkanvarrella kertyykin. Ja pitäähän myynnistä voittoakin jäädä. Maalaisjärjellä ajateltuna aivan mahdoton yhtälö ;-D. Ja olisi aivan kammottava ajatus, että kivijalkavaatekaupat häviäisivät kokonaan!

      Monet ovat samaa mieltä kun sinä ja minä, nyt tarvitaan sitten konkreettisia tekoja asian puolesta. Siis ostetaan niitä kestävämpiä muotivaatteita ihan kivijalkakaupasta!

      Toki tässä on vielä hyvä mainita, että jokaisella paikkakunnalla Suomessa niitä vaatekauppoja ei ole ja kun vaateostoksille täytyy lähteä aika pitkällekin, nettikaupat kyllä puolustavat paikkaansa. Niinkuin ennenvanhaan Anttilan ja Elloksen postimyyntikatalogit ;-D.

      Poista
  3. Ihan samoilla linjoilla mennään. Olen huomannut kääntäväni katseeni aina vaan useammin ja useammin käytettyjen vaatteiden puoleen ja ostanut ennemmin niitä. Laadukkaampaa edullisemmin, joskin toki myös ekologisemmin. Ennen kaikkea olen hullaantunut löytöjen tekemiseen ja siihen millaisia aarteita voi löytää :)

    Toki ostan edelleen uutena, ennen kaikkea netistä. Mutta harkiten ja laatuun panostaen. kivijalkakaupoissa on ihana tunnelma, mutta jostain syystä en tahdo löytää aikaa kiertelyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytöjen tekeminen on hauskaa ja käytettynä löytää ihan erilaisia vaatteita kuin uutena kaupoista, joissa on samat merkit ja samat mallit. Ja totta tuokin, jos haluaa löytää kivijalkakaupoista etsimänsä joutuu kyllä käyttämään aikaa ja vaivaa. Toisaalta taas, nuohotessaan päämäärättömästi kivijalkakauppoja voi löytää vaikka mitä ;-D.

      Poista
  4. Ihanaa Merja !! Täysin samoilla ajatuksilla täälläkin. Tulinpa hyvälle mielelle tästä postauksestasi :-)
    Ihanaa alkavaa kesää sinulle ! ... ja tietysti odotan jo innolla uutta postaustasi ... minä niin tykkään susta :-) t. hanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanne, olipas ilahduttava lukea kommenttisi, minäkin tulin oikein hyvälle tuulelle ;-D. Viikonloppuna taidan postata jotakin ihan omasta vaatekaapistani, joten pysythän siis linjoilla. Ja mukavaa kesän odotusta myös sinulle!

      Poista
  5. Ihan sanoitit minunkin ajatukseni. Paljon olen tätä tämän ns. ostolakkoni aikaan pohtinut. Kertakäyttökulttuuri on tullut vaatteisiinkin. Mutta parannusta voi tehdä. Juurikin noin kuin kirjoitit. Jos ei ole sinulle vielä tuttu, niin käypä kurkkaamassa Turun Tildan blogi ja Hopeapeili - molemmissa on myös oman tyylinsä löytäneitä kirpparikeijuja. Itse tosin olen sitä mieltä, että myös uutta on syytä ostaa, jotta tuettaisiin työllisyyttä. Mutta niitä halpakauppojen retkuja vain hätätilassa.
    Hyvää vapunpäivää, Merja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, uuttakin pitää ostaa, että pidetään talouden pyörät pyörimässä. Jokainen makunsa mukaan ostaa vaatteensa uutena, käytettynä tai molempia ;-D. Kyllähän meidän ikäiset jo ostavatkin vastuullisesti, alle parikymppiset vaatteiden suurkuluttajat taitavat olla se suurin halpavaateketjujen asiakasryhmä. Ja hehän eivät osta tarpeeseen, vaan shoppaus on ajanvietettä. Eikä tämä tietenkään koske kaikkia parikymppisiä!

      Hopeapeili on kyllä tuttu blogi, mutta Turun Tilda ei, mutta menenpä samointein katsomaan molemmat blogit ;-D.

      Poista
    2. Unohtui vielä sanoa, että itse tykkään ostaa vaatteeni kaupoista - tykkään hiplata kangasta ja jos se ei miellytä sormia, en edes harkitse;)

      Poista
    3. Hiplaaminen on kivaa ja se ei kyllä onnistu netin kautta ;-D. Olen aina tykännyt kierrellä kaupoissa ja vain katsella, viime vuosina se on kyllä jäänyt vähemmälle, niin kivaa kuin se onkin.

      Poista
  6. Paljon tärkeää ja painavaa asiaa. Näitä asioita tulee kyllä pyöritettyä mielessä, vaikka aika vannoutunut nettikauppojen asiakas olenkin. Yritän kuitenkin ostaa suhteellisen ekologisesti ja järkevästi. Listan mukaan tarpeellista ja paljon tulee kierrettyä kirpputoreja ja aika monta vaatetta sieltä löytyy kaapista. Minulla ei riitä aika ja energia lähteä kivijalkakauppohin työpäivän ja pitkän työmatkan lisäksi. Toinen merkittävä miinus kivajalkakaupoissa on isojen kokojen vähäisyys, innostus loppuu juurikin siihen kun suurin koko on 42 tai 44 mitä pitävät varastossa. Suomalaisuuttakin olisi kiva suosia mutta tunnetuimmat suomalaiset valmistajat kuten Nänso ja Marimekko eivät vaan ole mun juttu! Onkohan valmistus heilläkään suurelta osalta enää Suomessa? Kukkaro myös sanelee paljon, kaikkein kalleimpaan ja ekologisempaan vaihtoehtoon on harvoin varaa, sitä kun köyhtyy vuosi vuodelta kun palkat eivät nouse, mutta asumis- ja matkustuskustannukset sitäkin enemmän. Sait siis pienen omantunnon nipistyksen aikaan minussakin...:)
    P.S. blogissani on sinulle pieni haaste. Mukavaa Vapunpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari, ei ollut tarkoitus aiheuttaa omantunnon nipistyksiä kenellekkään, lähinnä olin tuohtunut tuosta halpavaateketjujen hintojen polkemisesta. Ymmärrän oikein hyvin turhautumisen siihen ettei isoja kokoja löydy ja että ei ole mahdollisuutta noin vain poikkeilla pikku liikkeisiin, koska niitä ei vain ole lähistöllä. Eikä Marimekko ja Nanso kolahda minullakaan! Se ainoa Nanson mekkokin, joka minulla oli, kutistui pesussa niin lyhyeksi etten sitä enää voi käyttää mekkona.

      Jotenkin vain juuri se turhauttaa kun Suomessa ei ole saatavilla kohtuuhintaisia, hyvin tehtyjä ja kaiken kokoisia vaatteita aikuisille. Mitä kuluttaja voisi yleensä tehdä asian suhteen, ei kai mitään. Tai ei ainakaan mitään sellaista, jolla oikeasti olisi mitään vaikutusta. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee ;-D. Hyvää vapunpäivän jatkoa myös sinulle!

      Poista
  7. Kiitos Merja huomiosta :)

    Minulle kirpparit on olleet tekstiilihankinnoissa ihan itsestänselvyys ja tapa aina - niin kauan kuin niitä on ollut... Miksi - minulla syyt on enempi henkilökohtaiset kuin globaalit - tai tietysti siinä globaalikin tarkoitus sitten toteutuu samalla.
    Vaatteita vaan saa käytännössä ihan ilmaiseksi kierrätyskeskuksista - ne ovat enempi omaa aluettani kuin kirpputorit, joissa hintataso ei välttämättä aina ole edes edullinen... Olen aina seurannut muotia - ei sillä että sen suoraan omaan käyttöön kopioisin, mutta mielenkiinnosta. Sillä olen sitten aika hyvin kärryillä merkeistä ja hintatasosta - eli osaan poimia ne helmet kierrätyskeskusten röykkiöistä :)

    Toinen yksinkertainen syy kirpparityyliini on se, etten koskaan ole viihtynyt kaupungilla tai kaupoissa. Käyn lähikaupungin keskustassa vain kun pakko - kerran vuodessa korkeintaan :)

    Talvella aloitin "inspired by" -postauksia tarkoituksena kannustaa aikuisia kierrättämään ja kirppareille. Ulkona kylmässä asujen kuvaaminen sitten hyydytti intoa - pitäisi ottaa taas asiaksi nyt kun lämpenee. Melkein joka viikko kuitenkin pyörähdän kierrätyksessä - harvoin ihan tyhjin käsin kotiudun - eli kivoja vaatteita on mistä voisi juttua tehdä.

    Hieno kirjoitus sinulta. Minua on kanssa aina riipinyt kertakäyttökulttuuri kaikelta osin. Ongelmajäteveron allekirjoittaisin suurimmalle osalle hyödykkeitä...
    Ja totta myös mitä sanoit vaatteiden hinnasta - liian halpaa - uuden hankintakynnys ylittyy liian herkästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Johanna ;-D. Sinä sanoit pähkinänkuoressa sen mitä en itse saanut puettua sanoiksi, että liian halvasta hinnasta johtuen uuden hankintakynnys ylittyy liian herkästi!

      Ja tuo asu, joka oli linkkaamassani postauksessa, on aivan ihana ;-D. Toivottavasti jatkat "inspired by" postauksiasi....

      En ole käynyt ollenkaan näissä pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksissa enkä muuallakaan, mutta täytyypä korjata asia. Toivottavasti siellä sitten kärsivällisyys riittää penkoa!

      Poista
  8. Olen samaa mieltä kanssasi! Ostan tietyt vaatteet kaupoista ja haluan myös itse panostaa siihen laatuun, jotta vaatteet pysyvät mallissaan ja edes päällä enemmän kuin yhden viikon. Tästä samaisesta syystä myös ompelen nykyään itse 90 % kaikista käyttämistäni mekoista. Haluan olla varma siitä, että oikeat tahot saavat oikeanlaisen hinnan tuotteistaan, eikä lapsityövoimaa ole käytetty (kankaistakin pystyy näkemään alkuperämaan ja saamaan selville niiden ekologisen arvon). Omalle työlle ei tietenkään voi antaa hintalappua, mutta se mikä tulee sydämestä ei voi olla huonosti tehty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä ihmisen vaatettaminen aikamoista palapeliä, pitäisi muistaa ottaa niin monta asiaa huomioon vaatteita ostaessaan ;-D. Sekin on jo askel oikeaan suuntaan, että edes miettii omaa kulutustaan, ostaako vaatteen tarpeeseen vai jostakin muusta hämärästä syystä.

      Olen aina ihaillut niitä, jotka ompelevat vaattensa itse. Itse tehtynä saa ainakin sopivaa ja sellaista kuin haluaa!

      Poista